Back

Как грижата за планетата те прави по-здрав

22 април – Денят на Земята. Това е празник, на който почитаме планетата, на която живеем и която ни изхранва. Това е ден, в който над половин милиард души си припомнят колко е важно да се грижим за Земята и да съхраним живота на нея. Отбелязваме го в медиите и социалните мрежи. Четем и слушаме изявления от неправителствени и държавни организации за това колко е важно да се грижим за околната среда. И все пак и на 22 април улиците са задръстени от автомобили, от офисите се изхвърлят тонове хартия, в магазините се продават хиляди месни и безмесни хранителни продукти, съдържащи химикали, които убиват не само нас, но и природата.

Може би ще си кажеш: Да, ясно ми е, че грижата за околната среда е нещо много важно и е отговорност на всеки един. Ние обаче искаме да допълним – тя не е нещо абстрактно! Можеш да направиш няколко съвсем леки промени в начина си на живот, така че да помогнеш на природата, както и на себе си.

СЛЕЗ ОТ КОЛАТА

Не, това не е промоция на градския транспорт, а на движението. Само за един час придвижване в града средностатистически бензинов автомобил отделя около 35 кг въглероден двуокис (СО2) в атмосферата. За да спрем климатичните промени, всеки един човек не бива да произвежда повече от 2 т СО2 годишно. Реално обаче средностатистическият гражданин на ЕС произвежда около 9,1 т.

Твоят личен принос: Постоянното седене в колата те обездвижва и увеличава риска от проблеми с теглото. Ако избереш да не вземаш колата, за един час ходене с нормално темпо ще изгориш 150 кал. Ако вземеш колелото, за същото време ще изгориш 500 кал. Ще се погрижиш за фигурата си, ще намалиш вредните емисии и предвид натоварения трафик по пътищата, твърде вероятно е да стигнеш и по-бързо.

ЗАСАДИ ДЪРВО

Всяка година земята се разделя с повече от 73 милиона декара гори, като 35 % от тях отиват за производството на хартия. Това е третата най-замърсяваща атмосферата индустрия. При производството на хартия в атмосферата се отделят тонове азотен и серен диоксид (причиняващи киселинен дъжд), както и парниковият газ – въглероден двуокис.

Твоят личен принос: Отиди на разходка и засади дърво. За един час ходене нагоре в планината ще изгориш около 500 кал. Калорийният разход ще се увеличи, ако носиш със себе си лопата и дръвче за засаждане. И тук идва интересното – за един час копаене на дупки можеш да изгориш между 400 и 600 кал. Едно посадено дръвче може да абсорбира около 22 кг СО2 годишно. Всъщност засаждането на дървета е най-евтиният начин за пречистване на атмосферата от СО2, а и е доста по-евтин вид физическа активност от фитнеса.

БЪДИ БИО

С храната си ежедневно поглъщаме огромно количество вредни вещества като невротоксини и нитрати. Промишленото земеделие замърсява земята, водата и въздуха с химикали и тежки метали, съдържащи се в торовете и пестицидите, които използва. То води до изтощение и ерозия на почвата. Животните, отглеждани за месо, яйца и мляко, се хранят с ГМО фуражи (а понякога и животински субпродукти), обогатени с антибиотици и хормони на растежа.

Твоят личен принос: Купувайки био храни от малки ферми, ти се грижиш за природата и подкрепяш местната икономика. Био зеленчуците и месата са много по-вкусни и не съдържат вредни за организма вещества. Тази детоксикация на тялото ти ще се отрази на външния вид само след няколко седмици. Кожата ти ще бъде по-сияйна, косата и ноктите ще бъдат по-здрави. Натрупаните в организма токсини пречат на усвояването на полезни вещества като витамини и минерали, както и на загубата на тегло. Преминаването към чисти био храни ще ти помогне да свалиш килограми и да изглеждаш по-добре.

Това е една наистина малка част от плюсовете от това да се грижиш за природата. Това е твоят дом, домът на приятелите и семейството ти. Погрижи се за себе си и за своята планета!